Erzincan Tulum Peyniri Taklitleri Sorun Oluyor
Erzincan’ın Meşhur Tulum Peyniri ve Taklit Endişesi
Erzincan’ın muhteşem doğasında, yüksek rakımlı yaylalarda yetiştirilen tulum peyniri, doğal yöntemlerle üretilmesi ve coğrafi işaretle korunmasıyla bilinmektedir. Ancak, üreticiler tulum peynirlerinin taklit edilmesinden rahatsızlık duymaktadır.
Erzincanlı üreticiler, tulum peynirinin üretim sürecinde kullanılan doğal malzemeler ve geleneksel teknikler hakkında bilgi vererek, peynirin eşsiz lezzetinin yüksek yaylaların zengin bitki örtüsünden ve doğal beslenen hayvanların sütünden geldiğini vurgulamaktadır.
Özellikle hazır mayaların kullanılmasının, peynirin lezzetini olumsuz etkilediğini belirten üreticiler, peynirin rengini taklit ederek tüketicileri yanıltmaya çalışan uygulamalara da karşı olduklarını ifade etmektedirler.
Erzincan’ın tulum peyniri ustası Nurettin Yıldırım, tulum peyniri üretim sürecini şu şekilde anlatmaktadır: Yüksek yaylalardan elde edilen süt, doğal şırdan mayası ve Kemah tuzu ile işlenerek eşsiz bir lezzete dönüşmektedir. Tulum peynirinin olgunlaşma süreci, özenle takip edilerek 4 ay gibi uzun bir sürede tamamlanmaktadır. Bu süreçte peynirin rengi, aroması ve tadı kendine özgüdür.
Fakat, tulum peynirinin taklit edilmesi endişesi Erzincanlı üreticileri rahatsız etmektedir. Tulum peyniri olarak satılan ürünler arasında gerçek Erzincan tulum peynirinden farklı olanları tespit etmek ve tüketicileri bilinçlendirmek için etiketleri dikkatlice incelemek gerekmektedir. Tüketicilerin, aldıkları ürünlerin nerede üretildiği ve içeriği hakkında bilgi sahibi olmalarının önemli olduğu vurgulanmaktadır.