Bir bayram klasiği: Baklava

Baklava, ince yufkaların Antep fıstığı, ceviz veya badem gibi kıyılmış fındık dolgusu ile katmanlanması ve şeker, su ve limon suyundan yapılan bir şurupla tatlandırılmasıyla yapılır. Katmanlar daha sonra altın sarısı kahverengi ve çıtır olana kadar pişirilir.

İyi bir baklava birkaç temel özelliğe sahip olmalıdır. İlk olarak, hamur işi katmanları ince ve gevrek olmalı, dolgu ise lezzetli ve aromatik olmalıdır. Şerbet, çok yoğun olmadan tatlı ve yapışkan olmalıdır. Ayrıca, dolguda kullanılan kuruyemişler yüksek kalitede ve ince kıyılmış olmalıdır, böylece her lokmaya doku ve lezzet katarlar.

Dört dörtlük baklava, ısırdığınızda paramparça olan çıtır çıtır yufkaya sahip olmalıdır. Kaliteli baklava altındaki sade yağından, ortasındaki yem yeşil fıstığından ve üzerinin altın sarısı olmasından kendini belli eder.

Baklavanın yüz yıllardır yapımında hamur açma, şerbet aşaması fıstık içeriği kalitesinde değişiklik olmaz. Ama sunum her zaman esnektir. Ekmek yüzyıldan beri içeriği değişmiyor. Baklavanın içeriği değişmez. Değişirse farklı tat alır. Ama diğer hususlar değişiklik gösterir.

Türkiye’de kişi başı yıllık baklava tüketimi yaklaşık 4.5 kilogram, bayramda ise kişi başı günlük tüketimi, normal günlere nazaran yaklaşık 2,5 kat artıyor.

Antep baklavası, Avrupa Birliği’nin (AB) ilk tescilli Türk lezzeti olarak tarihteki yerini alıyor. İnce hamurlu, sade tereyağlı, fıstığın en değerlisi olan “boz fıstık” kullanılan ve her aşamasında yoğun emek verilen Antep baklavası günde ortalama 60 ton üretiliyor.

BİR OSMANLI GELENEĞİ: BAKLAVA ALAYI

Baklava Alayı geleneği 17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıktı.

Ramazan ayının 15. gününde padişah, halife sıfatıyla Hırka-i Şerif’i ziyaret ettikten sonra, İstanbul’da yeniçeri ve diğer asker ocaklarına, her on nefere bir sini düşecek şekilde saray baklavası gönderilirdi.

Baklavaların asker tarafından teslim alınışı ve kışlalara götürülüşü, gösterişli bir tören şeklinde olur, bu törene “Baklava Alayı” denirdi.

Halk ise baklava alayını seyretmek için sokaklara dökülür, padişaha ve askere sevgi gösterilerinde bulunurdu.

Yeniçeri Ocağı’nın kaldırıldığı 1826 yılında son bulan Baklava Alayı, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yaşatmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi tarafından “baklavanın ana vatanı” Gaziantep’te gerçekleştirilecek. İstasyon Parkı’nda bugün saat 22.00’de sembolik olarak geleneğe uygun çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir