Welcome to Our Website

Gezi’nin karşısında olan insanlardan da oy aldık!

İstanbul’un Beyoğlu ilçesi 30 yıl sonra CHP’ye geçti. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, oyların yüzde 49’unu alarak belediye başkanı seçildi. En yakın rakibi AKP’li Haydar Ali Yıldız’a 9 puan fark attı. Beyoğlu’nda doğan ve yıllardır burada siyaset yapan Güney, hem kampanyasını hem de projelerini SÖZCÜ’ye anlattı.

– Yaklaşık dört aydır sahadayım. Çok çalıştım. Ama bunu tek başıma yapmam imkansızdı. İlçe örgütü durmaksızın sahadaydı. Kampanya boyunca birçok ezberi bozduğumuzu düşünüyorum. Yurttaşlarımızla birebir temas ettik. “CHP girmez, çalışamaz, temas etmez” denilen bütün alanlarda biz vardık. Gitmediğimiz mahalle, çalmadığımız kapı kalmadı. Öte yandan sanırım en önemli faktör, iktidarın kullandığı ‘kutuplaşma dilinden’ kaçınmamız oldu. İnsanlara bunun bir sağ-sol seçimi olmadığını, CHP- AK Parti seçimi olmadığını anlattık.

DEĞİŞİM TESADÜF DEĞİL

– Bizim beklediğimiz bir sonuçtu. Anketler geliyordu, bizi düşük gösteriyordu. Ben de sahadaki atmosfere bakıyordum, anketlerin sonucuna şaşırıyordum. Çünkü bu seçimi alacağımızdan emindim.

– Beyoğlu’nda tarihe ve büyük bir değişime tanıklık ediyoruz. 30 yıl sonra gelen bu iktidar değişiminin tesadüf olmadığı açık. Bu değişimin sırrı insanlara dokunmak, onları dinlemek, sokakta sıkı çalışmak oldu. Halk, belediye binasından çıkmayan, ulaşamadığı, sorununu aktaramadığı siyasetçilerden yorulmuştu. En büyük ihtiyaçları seslerinin duyulmasıydı. Ben de bunun sözünü verdim. Beyoğlu’nun 45 mahallesinde her kesimden insanla konuşarak onların siyasete olan inancını tazeledim. Beyoğlu’nun evladıyım, komşularım bunu gördü, Beyoğlu’nun sorunlarını çözeceğime inandılar.

ORTAK ALANLARI SAVUNMA

Beyoğlu deyince akla kaçınılmaz olarak gelen sembollerden biri de Gezi Parkı. Başkan İnan Güney, “Beyoğlu’nda ‘Gezi’yi savunanlar kazandı’ diyebilir miyiz” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Gezi’nin üzerinden 11 yıl geçti. Ben o dönemde Beyoğlu İlçe Başkanı olarak bütün süreci baştan sona yaşadım ve parçasıydım. Gezi Parkı’nda yaşananları kutuplaşma ve ayrışmadan ziyade ortak değerlerimiz etrafında, ortak yaşam alanlarımızı savunma duygusu olarak görüyorum. Bu anlamda dışlayan ve diğerlerini dışarıda bırakan bir Gezi tanımından çok Beyoğlu’nun geleceği için ortaklaşan ve geleceğe umutla bakan bir heyecanı görüyorum. Ancak Gezi denildiğinde herkesin aklında aynı şey canlanmıyor. Bana bugün geçmişte Gezi protestolarının tam karşısında konumlanmış insanlar da oy verdi. Bu nedenle, mahallelere ve kimliklere bölünme anlayışını, ayrışmayı reddeden kapsayıcı siyaset kazandı demek daha doğru olur.”

Halk 40 yıldır kentsel dönüşüm vaadi dinliyor

Beyoğlu’nun birçok alanda sıkıntı yaşadığını ifade eden Başkan Güney, halkın 30 yıldır siyasetçilerden kentsel dönüşümle ilgili vaat dinlediğini ifade etti. Güney, şunları söyledi:

– Beyoğlu’nun sıkıntısı sadece bir alanda değil, birçok alanda. En basiti, yollar neredeyse 30 yıldır yenilenmemiş, temizlik hizmetleri aksıyor, sokak hayvanlarının bakımları ile ilgili ciddi sorunlar var. Bunun yanı sıra bu ilçe 30 yıldır kentsel dönüşümle ilgili siyasetçilerden vaat dinliyor. Ben 46 yaşındayım, 46 senedir buradayım, ömrümün 30 yılı aynı şeyleri dinleyerek geçti. Örneğin otopark sorunu, Cihangir’de de sorun, Kasımpaşa’da da Okmeydanı’nda da sorun, Galata’da da. Ve bu problemin çözümüne yönelik hiçbir adım atılmış değil. Diğer yandan bakıyorsunuz, değerleri kaybedilen, kimliksizleştirilen bir Beyoğlu var. Aslında her alanda savrulan bir Beyoğlu görüyoruz.

KUTULARLA EŞYALAR ÇIKARILDI

– Seçim ile mazbatanın alındığı tarihler arasında belediyede bir hareketlilik olduğunu biliyoruz. Kutularda eşyaların çıkarıldığı, eşyaların araçlara yüklendiği bir süreç yaşadık. Belediyenin mesleki eğitim için kullanılan endüstriyel mutfak malzemeleri, ilgili firmanın anlaşması bittiği gerekçesiyle seçimden birkaç gün sonra belediye binasından kamyona yüklenerek götürüldü. Üstelik ilgili firma belediye başkan yardımcılarından birinin kardeşinin firması.

– AK Parti döneminde yapılan ihale, tahsis, kaynak aktarımı gibi süreçleri inceleme altına alacağız. CHP’li bir başkandan görevi devralsam da geçmişe dönük inceleme yapardım. Belediyeler partilerin değil, kamunun sonuçta. Her bir vatandaşımızın kuruşuna sahip çıkacağız.

– İlk icraatımız, belediyenin bütçesine yönelik çalışmamız olacak. Nasıl bir belediye devraldık, borç ve alacak dengesi nedir bunları inceleyecek ve Beyoğlulu komşularımızla paylaşacağız.


Güney’in kampanyasına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da destek verdi.

Beyoğlu yeniden kültür ve sanatın başkenti olacak

Güney seçimden sonra hemen her İstanbullu’nun sorduğu “Beyoğlu, nasıl eski, güzel günlerine dönecek” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Herkeste Beyoğlu’nun geçmişine yönelik bir özlem var, bu aslında kimliksizleşmeye bir tepki. Bu kent çok örselendi, yıprandı, geri getirmek kolay olmayacak. Ancak bunun için mücadele edeceğiz. Beyoğlu’nu tek bir kültürün baskısı altında kalan, kendi kimliğinden uzaklaşan bir şekilde değil özgün ve nitelikli değerleriyle geleceğe taşıyacağız. Bunun için atacağımız adımlardan bir tanesi, daha fazla ayakta duramadığı için Beyoğlu’nu terk etmek zorunda kalan hafıza mekanlarına çağrı yapmak olacak. Beyoğlu’nu yeniden kültür ve sanatın başkenti haline getireceğiz.”

İnan Güney, sözlerini “Koltuğu bıraktığımda, iyi bir iz bırakmak istiyorum. Beyoğlu benim için sadece siyaset yaptığım yer değil. Doğduğum, büyüdüğüm, işimi kurduğum, ailemi kurduğum, parçası olmaktan büyük keyif aldığım, beni büyüten bir yer. Bende emeği çok. Ben de şimdi ona emek vererek bu borcu ödemek istiyorum” diye tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir